14 Aralık 2013 Cumartesi

Türkiye'de Gazetecilik ve Haber

medeniyetin olmadığı, ortalama insan ömrünün 30 sene olduğu senelerdeki yaşam, ki nasıl bir yaşam olduğu konusunda da bir bilgim olmamakla birlikte, bugünkine kıyasla bana daha makul geliyor. 

ortalamayı baz alırsak, 30 senelik bir ömrün var diyelim. hadi abartmayalım gene yalnız değil, ufak komünal bir kabiledesin. tarım var, hayvancılık var; din yok, milliyetçilik yok; başka bir kabileyle karşı karşıya gelip savaşmadığın sürece doğa ana ve hastalıklar dışında bir tehlike yok, tıp da olmadığı için bu yetiyor zaten, 30 demeden gripten bile geberip gidiyon. ama mesai yok, metrobüs yok, elektrik, su, doğalgaz parası yok, tatile ormanlık sakin bir yere gitme derdi yok, zaten hep oradasın filan, kitap okumak yok, okul yok, film izlemek yok, ayol az sosyalleşelim derdi yok, evde tıkılı kaldık kaç gündür yok, yok oğlu yok yok. gün ışığına göre hayatını uyarladığını varsayarsak; akşam 9 gibi yatıp, 4 gibi kalkıyorsun. ömrün seks yapmak, yemek yemek ve oranı buranı kaşımaktan ibaret. (böceği, hayvanı, otu, toprağı kaşınmadan durulmaz zaten.) 7 saat uyuyorsun, 3 saat de tarım-hayvancılık için uğraştığını varsaysak 10 saat. kaşınmak ve sevişmek için 14 saatin var. 30 sene dedik ömre, ilk 10 yılı siktir edelim. sade 20 senede, sahip olduğun sana ait olan saat: 14x30(gün)x12(ay)x20(yıl)=100,800 saat.

insani dehanın devreye girmediği bir medeniyetsizlikte sevişmek ve kaşınmak için tam tamına 100,800 saatin var ve sadece 30 yaşında ölüyorsun.

şimdi insani dehanın devreye girdiği, muhteşem medeniyetimizden bahsedelim. 70 sene ortalama ömür diyelim. bir kere son 10 seneyi ben direk atıyorum, titriye titriye yürüyen, günde 28 ilaç içen, yağlı, tuzlu, şekerli yemesi yasak, alkollü, asitli içmesi yasak olan, ayda bir belki iki hastaneye giden ve böyle süregiden bir 10 seneden bahsediyoruz şurda. direk çıkarıyorum bu 10 seneyi. tıpın geldiği nokta bu, ölmüyorsun ama yaşamıyorsun da. hayatın en güzel seneleri diyebileceğimiz 25 yaş'a kadar 10 saat uyku, 8 saat okul şeklinde bir mesai uyguluyor muyuz? evet. sırf bu bile medeniyetsiz yaşamı tercih etmek için yeterli, en güzel yıllarımı çaldınız lan diye bağırman mı milli eğitim bakanlığına şimdi, neyse... ilk 10 seneyi saymıyoruz elbette. kaldı mı elimizde 50 sene. emeklilik yaşı artık 65 eşiğine geldiği için, boş kalacak bir günümüz bile yok, bunu da hatırlamakta fayda var. şimdi ordan burdan çalmaya gerek yok, okul süresince okula, okul biter bitmez ise iş hayatında günde 8-10 saat mesai yapıyorsun. ölene kadar da yapıcaksın. ortalamasını 9 saat alalım. uyku içinde 8 saat diyelim. ve modern dünyada şu vardır, herhangi bir yere gitmenin ortalaması 1 saattir, istanbulda 2-3 saatte işe giden ve bu sürede geri dönen insanlar da var elbette ama biz bunu 1 saat alalım. 1 saat git, 1 saat dön; 2. 9+8+2=19 saat. kaldı mı 5 saat. fakat bu 5 saatin içinde sadece sevişmek ve kaşınmak yok; medeniyet sana güler böyle şey dersen. alışveriş yapmak, kitap okumak, film izlemek, internete takılmak, mailini kontrol etmek, sosyalleşmek, sevişmek, faturaları yatırmak, televizyona bakmak, oyun oynamak ve daha bir sürü sairin olduğun bir dünyadasın ve hepsine vakit ayırman gerekiyor bu 5 saatte. ve şöyle bir handikapın da var, o kadar kolay sevişilmiyor artık, o 5 saatte mesai saatlerin dışında yaptıkların, oluşturduğun kimliğin ve mesai saatleri içinde yarattığın makamlarına göre kolaylaşıyor ya da zorlaşıyor sevişmek. oysa medeniyetsizlikte öyle mi, çatır çatır. yani o 5 saatin 4.30 saatini yapacağın şeyleri planlamaya ve sıraya koymaya çalışıyorsun, sonra bakıyorsun ki 30 dakikan kalmış, oturyon oturduğun yerde. yine de hesap kitap yapalım, yarım kalmasın. 5x30(gün)x12(ay)x30(yıl)=54,000 saat. belki haftada bir-iki olan tatil saatlerini, okul zamanı oluşan tatilleri dahil etmedik ama burada 56bin küsür saatlik farktan bahsediyoruz ve bu farkı 30 sene yaşayan adam yapıyor. ayrıca erkeklerin askerlik belasını da unutmadım da neyse, hesap kitap kimseyi kurtaramaz artık.

dicek başka söze gerek yok, 'medeniyetinizi sikeyim ya.'


(bu yazı 14 eylül 2013'te yazılmış.)

0 yorum:

Yorum Gönder