14 Aralık 2013 Cumartesi

Atatürk'ü Övme de Dilin Kemiği Sınırı...

'olmasaydı; olmazdık.' cümlesi çok sevilen, hak verilen bir cümledir, sadece chp de değil, daha geniş bir kitlenin kabulüdür. olmasaydı; olmazdık, olmasaydı; şu an iran'dan beterdik, olmasaydı; anneni bilirdin ama baban kimdi bilemezdin, olmasaydı; soyadın papadapoulos olurdu...

atatürk'ün iyi bir lider, asker, önder, komutan, savaşçı, siyaset adamı olmasını red etmiyorum elbette, bu gerçekliğin de totalde bir getirisi-götürüsü yok zaten; tarih iyi lider kaynıyor. işin ironik tarafı şurada, benim demek istediğim şey de orada...

70 yıl öncesinde hitler gibi bir lider tarafından yönetilen bir almanya var, 20 yıl öncesine kadar bir duvarla ayrılmış bir ülkeden bahsediyoruz burada. buna rağmen geldiği yere anlatmaya bilmiyorum gerek var mı?
aynı dönemler de mussollini belasıyla uğraşmış italya var.
neredeyse 70 sene önce 2 büyük şehrine atom bombası yemiş, savaştan mağlup ayrılmış, milyonlarca vatandaşının etkilendiği bir japonya var.
20 sene öncesinde dağılan bir sovyet birliği sonrası karşımıza çıkan rusya var.
onlarca sene içsavaştan kırılan ispanya var.
40 yıl önce luther king suikasti var amerika'da, kölelik var lan şaka gibi amk.

bunlar benim üç kuruşluk yakın tarih bilgim sonucu aklıma gelenler, kim bilir hangi ülkenin nasıl buhranları, ne zorlukları, ne kayıpları vardır, hala da var.

iyi bir liderin olmamasından daha kötü bir şey varsa, o da kötü bir liderin olmasıdır herhalde ve tarih kötü liderlerle yıllarca yönetilmiş ülkelerle kaynıyor ve bu ülkelerin bir çoğu bu dertlerle çok değil 50-60 yıldır uğraşıyor.

yani demem o ki, olmasaydı da olacaktı, çok şe yapmayın. yunan olmaktan da korkmayın amınakoyim, ne namus derdiymiş, ne milliyetçi zihniyetmiş, 100 yıl geçti kırılmadı amısına koyim ya.


(bu yazı 7 kasım 2013'te yazılmış.)

0 yorum:

Yorum Gönder