14 Aralık 2013 Cumartesi

1 Kilo Kömür vs ?

akp karşıtı cenahın, sürekli kullandığı bir söylem vardır; akp seçmenine, 'göbeğini kaşıyan, cahil, 1 kilo kömüre oyunu satan vs...' derler. 

1 kilo kömür, 1 paket makarnaya oy satıyor olmak ancak karşı taraftan daha fazlası gelmesine rağmen yapılıyorsa salakça gözüküyor, aksi takdirde gayet normal. eziklenecek bir durum yok, oyunu sana hizmet eden kişiye vermek istersin ve kömür ile makarna da az da olsa bir hizmettir, bunun kişinin kendisini satılığa çıkarmakla bir ilgisi yok. olmaması da gerekiyor gibi geliyor bana. bu bağlamdan yola çıkıp, kişileri cahillikle, göbeğini kaşımakla yargılamak çok salakça bir kolaycılık. benim karnımı doyurmak ve benim ısınmamı sağlamak devletin görevidir zaten, buna az-çok, eksik-fazla adım atıyor olması ve senin bunu bu şekilde yorumlaman ancak ve ancak senin o seçmenden komple umudu kesmen gerektiği sonucunu getirir sana, hiçbir fayda yüklü kazancın olmaz, olamaz; tek olan senin ve senin seçmeninin egosunu okşarsın o kadar.

yardım edilen ödeneğin nereden geldiği, soruşturması, vergisi ve stoğuyla ilgili konuşma elbette yap, takibini sür, eyvallah da; devletin bizzat görevi olan 'halka hizmet'i bir yanlışmış gibi yorumlamaya çalışman sana sadece seçmen kaybettirir, nefret kazandırır, bu yanlışa devam etme artık, dur.

amerika'da ya da avrupa'da da böyle mi oluyordur acaba, muhalefet, iktidarın seçmenini '1 kilo kömüre oyunu satan insanlar!' diye suçluyor mudur?

görece halk, sol görüşlü, sağ görüşlü fark etmez, ortalamanın altında bir kültüre ve entelektüeliteye sahiptir zaten kimin seçmeni olursa olsun. bu nedenle ortada gözüken hizmet, cümlede kalan soyut kavramlardan -özgürlük, eşitlik, demokrasi...- daha işlevseldir.

toplum sanatla gelişir, özgür olmayan toplum yok olmaya mahkumdür, eşitsizlikler içinde yaşanmaz, vs... evet hepsi doğru ama, bunların olması için, insanların önce karınlarının doyması ve soğuktan ölmemesi gerekir. yani artık saçmalamayı bırak da, hizmete hizmetle karşılık verecek siyasete başla. seçimlere az kaldı.

0 yorum:

Yorum Gönder